خشم پاسخی طبیعی به شرایط و موقعیتهای منفی است و گاهی اوقات یک عکس العمل سالم برای ابراز احساسات خود در مورد چیزی است که به شما صدمه زده است. خشم میتواند نتیجه مسائل فروخورده یا حل نشده در طول زمان، ضربه روحی یا حتی نشانهای از مسائل به ظاهر نامرتبط مانند افسردگی باشد. تا حدی، خشم نیز از این جهت مفید است که میتواند شما را برای یافتن راه حلهایی برای مشکلات خاص ترغیب کند.
با این حال، اگر اغلب بدون دلیل احساس خشم و عصبانیت میکنید، یا عصبانیت شما طاقتفرسا، غیرقابل کنترل یا خشونتآمیز میشود، این حالت میتواند به یک مشکل تبدیل شود.
خشم به طور معمول چگونه بیان میشود؟
افراد خشم خود را به طرق مختلف ابراز میکنند، از جمله:


- نادیده گرفتن مردم، گوشه گیری یا ساکت شدن
- تکان دادن، فریاد زدن، با صدای بسیار بلند حرف زدن
- فحش دادن، تهدید کردن
- حملات فیزیکی، مانند پرتاب اشیا یا ضربه زدن به دیگران
- آسیب زدن به خود، مانند بریدن خود یا ضربه زدن به سر
چه چیزی باعث بروز مشکلات خشم و عصبانیت میشود؟
یافتن علت اصلی خشم یکی از مهم ترین گامها برای مدیریت آن است.
محرکهای رایج خشم ممکن است شامل بیعدالتی، استرس، مسائل مالی، مشکلات خانوادگی یا شخصی، رویدادهای آسیبزا، یا احساس ناشنیدهگرفتن یا کمارزشبودن باشد. گاهی اوقات، فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند گرسنگی، درد مزمن، ترس یا هراس نیز میتوانند بدون هیچ دلیل مشخصی خشم را تحریک کنند و منجر به زود عصبانی شدن افراد شود.
خشم همچنین میتواند نشانهای از یک مشکل مرتبط با سلامت روان باشد، مانند اختلال دوقطبی یا اختلال خلقی. همچنین میتواند ناشی از عدم تعادل هورمونی باشد، مانند افزایش سطح کورتیزول به دلیل داروها یا تومورها، کاهش سطح استروژن درست قبل از قاعدگی، عدم تعادل هورمون تیروئید و غیره.
چه چیزی میتواند باعث شود کسی بی دلیل و سریع عصبانی شود؟
در حالی که دلایل زیادی وجود دارد که یک فرد میتواند عصبانی شود (به دلیل عوامل فیزیکی یا روانی)، گاهی اوقات هیچ دلیل واضحی وجود ندارد. ممکن است از خود بپرسید که چرا چنین احساسی دارید و چرا همیشه در حال عصبانیت هستید. تیم متخصص کلبه سلامتی بر این باورند که برخی از دلایل بالقوه انفجارهای غیرقابل توضیح عصبانیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عدم ایجاد حد و مرز برای خود: اگر به برخی از درخواستها بله بگویید در حالی که واقعاً قصد “نع گفتن” را داشتهاید یا احساس میکنید مجبور هستید کارهایی را برای دیگران انجام دهید که از انجام آنها احساس خوشحالی نمیکنید، ممکن است احساس کنید که مردم از شما سوء استفاده میکنند. راضی نگه داشتن مردم میتواند باعث شود که نسبت به خود احساس خستگی و ناامیدی کنید.
- کمبود خواب: ممکن است به اندازه کافی نخوابید، در کارهایی که باید انجام دهید غرق شوید و تا دیروقت بیدار بمانید. این میتواند مدیریت مشکلات عاطفی و کنترل خشم را دشوارتر کند.
- اضطراب: افرادی که مشکلات اضطرابی دارند معمولاً احساس غرق شدن میکنند زیرا برای مدیریت وضعیت عاطفی خود باید سخت تلاش کنند. اگر اضطراب دارید و موقعیتی چالش برانگیز پیش میآید، ممکن است بدون اینکه واقعاً دلیل آن را بفهمید منفجر شوید (سریع و بیش از حد عصبانی شوید).
- احساس نامرئی بودن: احساس قدردانی نکردن یا به رسمیت شناخته نشدن میتواند زود عصبانی شدن، شود. ممکن است از همسر، فرزندان، والدین، دوستان یا همکاران خود عصبانی شوید، زیرا احساس میکنید در آن موقعین شما برای دیگران نامرئی یا کم ارزش هستید.
- افسردگی: خشم یکی از علائم کمتر شناخته شده افسردگی است. حدود 10 درصد از افراد مبتلا به افسردگی تحریک پذیری و 40 درصد فوران خشم دارند.
- مسائل مربوط به کنترل: برای برخی افراد، خشم از تمایل به کنترل همه چیز و ناراحتی زمانی که قادر به انجام آن نیستند ناشی میشود. پیشنهاد میکنیم مقاله انواع اختلالات روانی را مطالعه کنیدو در صورت نیاز به کمک با ما تماس بگیرید.


- سرکوب کردن احساسات: از آنجا که خشم یک احساس پذیرفته شده اجتماعی نیست، بسیاری از مردم سعی میکنند احساسات واقعی خود را سرکوب کنند. اگر این کار را اغلب انجام دهید، ممکن است هر چه بیشتر خشم خود را کنار بزنید یا ببلعید، بیشتر و بیشتر احساس رنجش کنید.
- اختلال وسواس فکری اجباری (OCD): عصبانیت یکی از علائم شایع OCD است و حدود نیمی از افراد مبتلا به این بیماری را تحت تاثیر قرار میدهد. فرد مبتلا به وسواس فکری دارای افکار، امیال یا تصاویر وسواسی آزاردهندهای است که باعث رفتار اجباری و خشن میشود.
- سوء مصرف الکل: استفاده بیش از حد از الکل میتواند پرخاشگری را افزایش دهد. الکل توانایی شما در تفکر واضح و تصمیم گیری منطقی را مختل میکند. همچنین بر کنترل مسائل تأثیر میگذارد و کنترل رفتار خشونت آمیز را برای افراد دشوارتر میکند.
- اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD): افراد مبتلا به ADHD بدون دلیل عصبانی میشوند. ADHD یک اختلال عصبی رشدی است که با بی توجهی، بیش فعالی، تکانشگری و خلق و خوی نسبتا غیرطبیعی مشخص میشود.
- اختلال نافرمانی مخالف (ODD): یک اختلال رفتاری که کودکان در سن مدرسه را تحت تاثیر قرار میدهد، ODD میتواند باعث شود کودک نافرمان، مقابله جو و دارای خلق و خوی بحث و جدلی شود و به راحتی توسط دیگران آزرده شود.
- اختلال دوقطبی: گاهی اوقات عصبانیت، تحریک پذیری و پرخاشگری میتواند از علائم اختلال دوقطبی باشد. دوقطبی یک اختلال مغزی است که باعث تغییرات چشمگیر در خلق و خو میشود. این تغییرات خلقی ممکن است از دورههای شیدایی پرانرژی تا حملات افسردگی عمیق متغییر باشد.
- اختلال انفجاری متناوب: افراد مبتلا به این اختلال، طغیانهای غیرمنتظره خشم همراه با پرخاشگری فیزیکی یا رفتار خشونت آمیز دارند. آنها ممکن است بیش از حد با عصبانیت واکنش نشان دهند که متناسب با موقعیت موجود نیست.
- اختلال شخصیت مرزی (BPD): این اختلال با مسخ شخصیت، نوسانات خلقی، مشکل در روابط و گاهی خودآزاری یا اقدام به خودکشی مشخص میشود. بسیاری از افراد مبتلا به BPD به دلیل مسائل مربوط به رها شدن، خشم را تجربه میکنند.
- اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD): خشم میتواند نشانهای از نوسانات هورمونی باشد که ممکن است با PMDD رخ دهد، که با فشار شدید قبل از قاعدگی مشخص میشود و اغلب این امکان وجود دارد که با نوسانات شدید خلق و خو و احساس خشم همراه باشد.
- اسکیزوفرنی: علائم اسکیزوفرنی شامل توهم و هذیان است. این اختلال گاهی با عصبانیت ناشی از این تصور که دیگران میخواهند به فرد آسیب برسانند، همراه است. اسکیزوفرنی پارانوئید میتواند منجر به رفتار خشونت آمیز شود.
چه زمانی باید از مشاوره پزشکی کلبه سلامتی کمک گرفت؟
کنترل خشم، خواه مبنی بر دلایل واضح باشد یا نه، گاهی اوقات میتواند چالش برانگیز باشد. مقابله زودهنگام با مشکل خشم بسیار مهم است، زیرا میتواند به شما کمک کند تا از تشدید آن به حدی جلوگیری کنید که در نهایت به خود یا دیگران صدمه نزنید.
اگر عصبانیت شما بر روابط شما تأثیر میگذارد، باعث میشود دائماً احساس منفی یا خصومت داشته باشید، قادر به کنترل خشم خود نیستید یا از نظر جسمی خشن میشوید، باید از مشاوره پزشکی کمک بگیرید.
چه زمانی و چگونه کلبه سلامتی میتواند به کنترل خشم کمک کند؟
تحقیقات انجام شده توسط نیم متخصص و حرفهای کلبه سلامتی نشان میدهد که درمان در دراز مدت ممکن است منجر به تغییرات مثبت در مغز شود.
کمک گرفتن از مشاوره پزشکی بخش مهمی از برنامه درمانی زود عصبانی شدن در نظر گرفته میشود. هدف کلی درمان تیم ما این است که به شما کمک کند تا راهبردهایی را بیاموزید تا به تغییر رفتار خود نسبت به محرکها کمک کنید و در زمان بروز خشم با استفاده از روشهای بهتر و موثرتری این حالت خود را مدیریت کنید.
اگر یکی از اعضای خانواده یا عزیزان دیگری از اطرافیان خود را میشناسید که مسائل مربوط به زوذ عصبانی بودن و خشم زندگی آنها را تحت تاثیر قرار داده است، استفاده از توانایی و دانش تیم مشاوره کلبه سلامتی میتواند به شما کمک کند.
اگر با مدیریت خشم دست و پنجه نرم میکنید، مشاوره آنلاین تلفنی میتواند موثر باشد. بسته به علت اصلی و شدت عصبانیت شما، متخصص سلامتی روان کلبه سلامت ممکن است درمانهای خاصی را توصیه کند. گاهی اوقات این درمانها با داروها ترکیب میشوند.
اگرچه درمان برای هیچ بیماری روانی قطعی نیست، اما میتواند کیفیت زندگی را با بهبود علائم بهبود بخشد.
مشاوره پزشکی کلبه سلامتی برای مدیریت زود عصبانی شدن در کودکان و نوجوانان
در حالی که برای کودکان خردسال عادی است که گاه به گاه عصبانی شوند و نوجوانان گهگاهی تحریک پذیر باشند، طغیانهای مکرر عصبانیت ممکن است نشان دهنده یک مشکل اساسی باشد.
اگر احساس میکنید که کودک شما عصبانیت کنترل نشدهای دارد، در اولین قدم با پزشک اطفال تیم ما صحبت کنید. بسته به موقعیت، ممکن است قبل از ارجاع شما به یک درمانگر، ارزیابی سلامت روان را توصیه کنند.
برای کودکان خردسال، تکنیکهای مدیریت والدین (PMT) که مشاوره پزشکی کلبه سلامتی آنها را به شما آموزش میدهند، ممکن است کمک کننده باشد. PMT به جای تنبیه کودکان برای طغیان خشم، بر تقویت مثبت با پاداش دادن به رفتار خوب تمرکز میکند.
همانطور که گفته شد، خشم یک احساس طبیعی در کودکان و نوجوانانی است که ممکن است تغییرات زندگی را تجربه کنند. اگر شما نوجوانی هستید که در این موقعیت قرار دارد و احساس عصبانیت و غمگینی میکنید، با یک بزرگسال مورد اعتماد صحبت کنید و یا با ما تماس حاصل نمایید.
چه روشهای درمانی برای کنترل عصبانیت موثر است؟
تراپی یک جزء کلیدی برای درمان مسائل خشم مزمن و مرتبط با زود عصبانی شدن است. به جای سرکوب خشم، هدف کلی درمان کمک به شما برای حل آن است تا بتوانید رابطه سالم تر و متعادل تری با احساسات خود داشته باشید.
یک متخصص سلامت روان در کلبه سلامتی میتواند توصیههای درمانی خاصی را بر اساس شدت خشم و همچنین علت(های) زمینهای آن ارائه دهد. اگر خشم یکی از عزیزان شما را تحت تأثیر قرار دهد، به آنها کمک کنید و ما را به وی معرفی نمایید. در زیر برخی از مؤثرترین روشهای درمانی مورد استفاده برای درمان خشم آورده شده است. برای مشاوره روانپزشکی تلفنی با ما تماس بگیرید.
درمان شناختی رفتاری (CBT)
CBT یک تکنیک روان درمانی است که در انواع برنامههای درمانی کلبه سلامتی استفاده میشود. این کار با کمک به شما در تشخیص اینکه چه چیزی باعث خشم شما میشود و نحوه واکنش شما به چنین محرکهایی عمل میکند.
سپس، با کمک درمانگر، راههای جدیدی برای پاسخ به خشم میآموزید. این نوع درمان همچنین ممکن است در درمان خشم ناشی از آسیب عاطفی مفید باشد. اگر یکی از عزیزانتان با مشکلات عصبانیت مواجه است، CBT ممکن است به شما کمک کند تا یاد بگیرید چگونه با این نوع موقعیتها کنار بیایید. در چنین مواردی، درمانگر شما را از طریق پاسخهای سالم به خشم شخص دیگر راهنمایی میکند. درمانگر به شما کمک میکند تا اهداف و نتایج شخصی را شناسایی کنید تا بتوانید به تدریج افکار و رفتارهای خود را تغییر دهید و به پیروی از تغییرات ایجاد شده ادامه دهید.
روان درمانی
اگر احساس میکنید خشم شما زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است، یک درمانگر ممکن است تکنیکی به نام روان درمانی را توصیه کند. این نوع درمان بیشتر بر روی خود بازتابی متمرکز است. این کار برای آشکار کردن انگیزههای ناخودآگاه شما برای کاهش تنش درونی کار میکند.


همچنین ممکن است یاد بگیرید که چگونه خشم خود را به گونهای ابراز کنید که بر دوستان، خانواده و همکارانتان تأثیر منفی نداشته باشد.
گروه درمانی
خشم مزمن ممکن است بر عزت نفس شما تأثیر بگذارد و باعث شود احساس گناه و گوشه گیری کنید. در چنین مواردی، گروه درمانی کلبه سلامتی میتواند کمک کننده باشد. این جلسات با رهبری یک متخصص، به شرکت کنندگان اجازه میدهد تا به طور منظم، مانند هفتگی یا ماهانه، دور هم جمع شوند.
مزیت گروه درمانی این است که احتمالاً در طول درمان کمتر احساس تنهایی میکنید. همچنین شنیدن در مورد راهبردهای مقابلهای دیگران میتواند مفید باشد. بسته به نیاز شما، برخی از انواع درمانهای گروهی مبتنی بر خانواده هستند. گروه درمانی اغلب مکمل سایر انواع درمانها است. برای به دست آوردن بیشترین مزایا، احتمالاً باید برای جلسات فردی به یک درمانگر مراجعه کنید.
بازی درمانی
بازی درمانی نوعی روان درمانی است که به طور خاص برای کودکان خردسال طراحی شده است. در طول این جلسات، یک درمانگر دارای مجوز از اشکال خلاق بازی برای کمک به کودکان برای بیان احساسات و افکار خود استفاده میکند. بازی ممکن است شامل استفاده از عروسک، جعبه شنی، هنر، موسیقی و موارد دیگر باشد.جهت مشاوره پزشکی رایگان تماس بگیرید.
هدف بازی درمانی کمک به کودکان است که یاد بگیرند چگونه با چالشها کنار بیایند و در عین حال عزت نفس خود را نیز افزایش دهند. در بررسی درمان خشم، بازی درمانی میتواند به کودکان کمک کند تا احساسات خود را به شیوهای سازنده تر هدایت کنند.
Leave Your Comment