سالهای نوجوانی میتواند پر از مشکلات و بیماری های شایع پوست و موی نوجوانان باشد، از جوشهایی که به راحتی ظاهر میشوند، تا زگیلهایی که باعث میشود احساس کنید همه خیره شما هستند، تا چهرهای چرب که خارج از کنترل میدرخشد و سایر بیماریهای شایع مو و پوست که زندگی را برای نوجوانان مختل کرده است.
اگر شما هم مانند بسیاری از نوجوانان هستید، احتمالاً احساس میکنید که تنها کسی هستید که تحت تأثیر قرار میگیرید. اما حقیقت این است که شما اینطور نیستید و مشکلات و بیماری پوستی و مو در نوجوانان بسیار رایج است. اگر احساس ناامیدی میکنید و به راحتی نمیتوانید در اجتماع حضور داشته باشید، توصیه میشود تا با مشاوره پوست و مو تلفنی صحبت کنید.
اکثر متخصصین پوست بدین صورت اظهار میکنند که؛ بهعنوان یک متخصص پوست، میدانیم که برخی از مشکلات پوستی نوجوانان چقدر خستهکننده و شرمآور هستند. اما مهم است که به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید و همیشه راهی برای بهبود آن وجود دارد، فقط باید مسیر درمانی مناسب را پیدا کنید. برای کمک به شما در انجام این کار، کلبه سلامتی برای مشاوره در مورد برخی از رایج ترین مشکلات پوستی نوجوانان به شما خدمات ارائه میدهد.


معرفی شایع ترین بیماری های پوست و موی نوجوانان
- آکنه
با افزایش سطح هورمونها و تغییر بدن، پوست واکنش نشان میدهد. برای برخی از نوجوانان، این یک آکنه یا جوش یا لک گاه به گاه است. برای دختران، میتواند درست قبل از هر سیکل قاعدگی رخ دهد. با این حال، برای سایر نوجوانان، جوشها بسیار فراتر از یک یا دو مورد است و باعث ایجاد یک بیماری مزمن به نام آکنه میشود. مشخصه آن جوشهای سرسفید، سرسیاه و اغلب جوشهای چرکی است.
به گفته مشاوره تلفنی پزشکی رایگان این بیماری معمولاً در ناحیه مرکزی گونهها و روی پیشانی ایجاد میشود و تقریباً به طور معمول ناشی از عدم تعادل هورمونی یا حساسیت مفرط به فعالیتهای هورمونی قوی است که در این مدت در بدن انجام میشود. استرسهای مرتبط با زندگی نوجوان نیز میتواند یک عامل موثر در بروز بیماری های پوستی باشد.
برای بسیاری از نوجوانان، درمانهای بدون نسخه آکنه حاوی بنزوئیل پراکسید و/ یا اسیدهای مختلف در یک کرم، لوسیون یا ژل میتوانند این کار را انجام دهند. اما نکته کلیدی ممکن است خرید چندین محصول مختلف و مدیریت استفاده از آنها باشد.
مشاوره پزشکی رایگان اظهار میکند که بسیار اوقات پوست شما به خوبی به این دسته از درمانها پاسخ میدهد، سپس ناگهان عملکرد این محصولات از کار میافتد. روش مقابله با این موضوع این است که دو یا سه محصول مورد علاقه خود را داشته باشید، یکی را برای دو تا سه ماه استفاده کنید و پس از اینکه دیگر جوشها کنترل نشدند، آن را تغییر دهید.
اگر آکنه برطرف نشد یا بدتر شد در اسرع وقت به یک پزشک مراقبتهای اولیه یا یک متخصص پوست مراجعه کنید. درمان شامل محصولات آکنه با قدرت حرفهای همراه با آنتی بیوتیک است. لیزرهای خاص نیز در دسترس هستند که ممکن است استفاده از آنها تا حدودی گران قیمت باشند. در هر صورت لازم است برای استفاده از هرگونه روش درمانی با پزشک مشورت کنید.
- اگزما
اگزما یا درماتیت آتوپیک وضعیتی است که باعث قرمزی و خارش پوست شما میشود. این نوع از بیماری پوستی در کودکان و نوجوانان شایع است اما در هر سنی ممکن است رخ دهد. درماتیت آتوپیک طولانی مدت (مزمن) است و به طور دورهای شعله ور میشود. ممکن است با آسم یا تب یونجه همراه باشد.
هیچ درمانی برای درماتیت آتوپیک یافت نشده است. اما درمانها و اقدامات خودمراقبتی میتواند خارش را تسکین دهد و از شیوع جدید جلوگیری کند. به عنوان مثال، مرطوب کردن منظم پوست و استفاده از کرمها یا پمادهای دارویی به جای استفاده از صابونهای تند به درمان پوست کمک میکند.
علائم و نشانههای درماتیت آتوپیک (اگزما) از فردی به فرد دیگر متفاوت است و عبارتند از:
- پوست خشک
- خارش، که ممکن است شدید باشد به خصوص در شب
- لکههای قرمز تا خاکستری مایل به قهوهای، به ویژه روی دستها، پاها، مچ پا، مچ دست، گردن، بالای سینه، پلکها، داخل خم آرنج و زانو و در نوزادان، صورت و پوست سر (اگزما پوستی)
- برجستگیهای کوچک و برجسته که ممکن است هنگام خراشیدن مایع نشت کند و پوسته پوسته شود
- پوست ضخیم، ترک خورده و پوسته پوسته شده
- پوست خام، حساس و متورم در اثر خراشیدن
درماتیت آتوپیک اغلب قبل از 5 سالگی شروع میشود و ممکن است تا نوجوانی و بزرگسالی ادامه یابد. برای برخی افراد، به صورت دورهای شعله ور میشود و سپس برای مدتی، حتی برای چندین سال، از بین میرود.
علل ایجاد اگزما
پوست سالم به حفظ رطوبت کمک میکند و از شما در برابر باکتری ها، محرک ها و آلرژنها محافظت میکند. اگزما مربوط به یک تنوع ژنی است که بر توانایی پوست در ارائه این محافظت تأثیر میگذارد. این به پوست شما اجازه میدهد تا تحت تاثیر عوامل محیطی، محرکها و آلرژنها قرار گیرد. در برخی از کودکان، آلرژی غذایی ممکن است در ایجاد اگزما نقش داشته باشد.


- پسوریازیس
پسوریازیس یک اختلال پوستی است که باعث میشود سلولهای پوست تا 10 برابر سریعتر از حد طبیعی تکثیر شوند. این باعث میشود پوست به صورت تکههای قرمز ناهموار پوشیده شده با فلسهای سفید تشکیل شود. آنها میتوانند در هر جایی رشد کنند، اما همانطور که مشاوره پوست و مو رایگان میگوید، بیشتر روی پوست سر، آرنج، زانو و کمر ظاهر میشوند. پسوریازیس نمیتواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. گاهی اوقات در اعضای یک خانواده این بیماری اتفاق میافتد.
پسوریازیس معمولا در اوایل بزرگسالی ظاهر میشود. برای اکثر افراد، این بیماری فقط بر چند ناحیه تأثیر میگذارد. در موارد شدید، پسوریازیس میتواند قسمتهای بزرگی از بدن را بپوشاند. لکهها ممکن است بهبود یابند و در طول زندگی فرد برگردند.
علائم پسوریازیس
علائم پسوریازیس بسته به نوع بیماری شما متفاوت است. برخی از علائم رایج پسوریازیس پلاکی (رایج ترین نوع بیماری) عبارتند از:
- پلاکهای پوست قرمز که اغلب با فلسهای نقرهای رنگ پوشیده شدهاند. این پلاکها ممکن است خارش دار و دردناک باشند و گاهی ترک میخورند و خونریزی میکنند. در موارد شدید، پلاکها رشد کرده و ادغام میشوند و مناطق وسیعی را میپوشانند.
- اختلالات ناخنهای دست و پا، از جمله تغییر رنگ و سوراخ شدن ناخنها. همچنین ممکن است ناخنها خرد شوند یا از بستر ناخن جدا شوند.
- پلاکهای فلس یا پوسته روی پوست سر
افراد مبتلا به پسوریازیس نیز ممکن است به نوعی آرتریت به نام آرتریت پسوریاتیک مبتلا شوند. این عارضه باعث درد و تورم در مفاصل میشود. بنیاد ملی پسوریازیس تخمین میزند که بین 10 تا 30 درصد افراد مبتلا به پسوریازیس به آرتریت پسوریازیس نیز مبتلا هستند. پسوریازیس انواع مختلف دارد که عبارتند از:
- پسوریازیس پوسچولار که باعث قرمزی و پوسته پوسته شدن پوست با جوشهای ریز در کف دستها و کف پا میشود.
- پسوریازیس رودهای که اغلب در دوران کودکی یا بزرگسالی شروع میشود، باعث ایجاد لکههای کوچک و قرمز رنگ، عمدتاً روی تنه و اندامها میشود. محرکها ممکن است عفونتهای تنفسی، گلودرد استرپتوکوکی، ورم لوزه، استرس، آسیب به پوست و مصرف داروهای ضد مالاریا و بتا بلوکرها باشند.
- پسوریازیس معکوس که باعث ایجاد ضایعات قرمز روشن و براق میشود که در چینهای پوستی مانند زیر بغل، کشاله ران و زیر سینهها ظاهر میشود.
- پسوریازیس اریترودرمیک که باعث قرمزی شدید پوست و ریزش پوستهها میشود. این در اثر آفتاب سوختگی شدید، عفونتها، برخی داروها و توقف برخی از انواع درمان پسوریازیس ایجاد میشود. باید فوراً درمان شود زیرا ممکن است منجر به بیماری شدید شود.


- روزاسه
روزاسه (Roe-ZAY-she-uh) یک بیماری شایع پوستی است که باعث سرخ شدن یا برافروختگی و رگهای خونی در صورت شما میشود. همچنین ممکن است برجستگیهای کوچک و پر از چرک ایجاد کند. این علائم و نشانهها ممکن است برای هفتهها تا ماهها شعله ور شوند و سپس برای مدتی از بین بروند. روزاسه را میتوان با آکنه، سایر مشکلات پوستی یا کثیفی طبیعی اشتباه گرفت.
روزاسه میتواند هر کسی را مبتلا کند. هیچ درمانی برای روزاسه وجود ندارد، اما راههای درمانی میتواند علائم و نشانهها را کنترل و کاهش دهد. علائم این بیماری پوستی عبارت است از:
سرخ شدن یا برافروختگی صورت. روزاسه میتواند باعث سرخ شدن یا برافروختگی مداوم در قسمت مرکزی صورت شما شود. این علامت ممکن است در پوست قهوهای و سیاه به سختی دیده شود.
رگهای قابل مشاهده. رگ های خونی کوچک بینی و گونههای شما میشکنند و قابل مشاهده میشوند (وریدهای عنکبوتی).
برجستگیهای متورم. بسیاری از افراد مبتلا به روزاسه نیز جوشهایی شبیه آکنه روی صورت خود ایجاد میکنند. این برجستگیها گاهی حاوی چرک هستند.
احساس سوزش. پوست ناحیه آسیب دیده ممکن است داغ و حساس شود.
مشکلات چشمی. بسیاری از افراد مبتلا به روزاسه نیز دچار خشکی، تحریک، ورم چشم و پلک میشوند. این به عنوان روزاسه چشمی شناخته میشود. در برخی افراد، علائم چشمی قبل از علائم پوستی است.
بزرگ شدن بینی. با گذشت زمان، روزاسه میتواند پوست روی بینی را ضخیم کند و باعث شود که بینی پیازی به نظر برسد (رینوفیما). این مورد در پسران بیشتر از دختران رخ میدهد.
علل ایجاد روزاسه
علت روزاسه ناشناخته است، اما ممکن است به دلیل فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی، وراثت، عوامل محیطی یا ترکیبی از این موارد باشد. روزاسه ناشی از رعایت بهداشت ضعیف نیست و در دسته بیماریهای مسری قرار نمیگرد. شعله ور شدن ممکن است توسط موارد زیر اتفاق بیافتد:
- خورشید یا باد
- احساسات
- ورزش
- کم پشتی و ریزش موها
اکثر افراد در طول زندگی خود درجاتی از ریزش مو را تجربه خواهند کرد. اکثر مردم در بزرگسالی متوجه ریزش مو میشوند. اما کمتر رایج است که برخی از افراد در سنین نوجوانی شروع به ریزش موهای خود میکنند. ریزش مو ممکن است برای هر کسی سخت باشد، به خصوص اگر جوانتر باشید. زیرا این مورد میتواند تأثیر زیادی بر عزت نفس شما داشته باشد. علل بالقوه ریزش مو در نوجوانان شامل عوامل ژنتیکی، عدم تعادل هورمونی و بیماریهای زمینهای است. در برخی موارد، ریزش مو با درمان مناسب قابل برگشت است.
- ریزش مو سکهای
آلوپسی یا ریزش مو سکهای یک اختلال خود ایمنی شایع است که اغلب منجر به ریزش مو غیرقابل پیش بینی میشود. این مور یکی از رایج ترین شکالات نوجوانان است. در اکثر موارد، موها به صورت تکههای کوچک به اندازه یک چهارم سکه میریزند. برای اکثر افراد، ریزش مو چیزی بیش از ریزش چند تار مو نیست، اگرچه در برخی موارد ممکن است شدیدتر باشد. گاهی اوقات، میتواند منجر به ریزش کامل مو در پوست سر (آلوپسی توتالیس) یا در موارد شدید، کل بدن (آلوپسی یونیورسالیس) شود.
این عارضه امکان دارد هر فردی را بدون در نظر گرفتن سن و جنسیت درگیر کند، اگرچه بیشتر موارد قبل از 30 سالگی رخ میدهد. اما مهم است که در دوره نوجوانی تمامی نوعهای ریزش مو را جدی بگیرید.


- موهای زائد
دختران معمولاً روی بدن و صورت خود موهای ظریفی دارند. اما برخی از دختران روی صورت و بدن خود موهای زائد و خشنی را مشاهده میکنند. در اصطلاح پزشکی به این حالت هیرسوتیسم گفته میشود. تحقیقات نشان داده است که حدود 5 تا 10 درصد از زنان مبتلا به هیرسوتیسم هستند.
شروع هیرسوتیسم یا رشد بیش از حد مو در سالهای نوجوانی آغاز میشود. رشد موهای ناخواسته میتواند به دلیل هورمونها، عوارض جانبی برخی داروها یا ساختار ژنتیکی شما ایجاد شود. شایع ترین علت رشد بیش از حد مو در دختران در سنین نوجوانی، سطوح غیر طبیعی یا بیش از حد طبیعی آندروژنها (هورمون مردانه تستوسترون) است.
- کک و مک
کک و مک علائم کوچک و بی ضرری هستند که روی پوست ظاهر میشوند. ژنتیک و قرار گرفتن در معرض نور خورشید از دلایل اصلی ایجاد کک و مک هستند. برخی از افراد بسته به ژن و نوع پوستشان بیشتر از دیگران در معرض کک و مک قرار دارند. اگر فردی از نظر ژنتیکی بیشتر در معرض ابتلا به کک و مک است، قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند باعث ظاهر شدن آنها شود. کک و مک در کودکان شایع است و ممکن است با بزرگ شدن از بین برود یا کمتر دیده شود.
Leave Your Comment