تصور کنید از یک بیماری روانی رنج میبرید که باعث میشود باور کنید فرد مهمی در زندگیتان، یک فرد بیگانه است که میخواهد به شما آسیب برساند یا اینکه شما متقاعد شدهاید کتابها برای خوردن هستند یا بدتر از این، شما فکر میکنید مردهای هستید که راه میروید. درحالیکه تنها درصد کمی از مردم به این بیماریها مبتلا میشوند در واقعیت 450 میلیون نفر در سراسر جهان به بیماری روانی مبتلا هستند.
در این مقاله علاوه بر آشنایی با انواع بیماری های روانی ترسناک جهان، با عوامل موثر در ابتلا نیز آشنا شوید.
معرفی انواع بیماری های ترسناک دنیا
اگرچه بیماری های روانی مانند افسردگی میتوانند بهطور طبیعی رخ دهند برخی از بیماری ها درنتیجه آسیب مغزی یا آسیب های دیگر ایجاد میشوند. واقعیت این است که هر بیماریای میتواند برای فردی که به آن مبتلاست ترسناک باشد اما چند اختلال وجود دارند که بهخصوص به دلیل نادر و ناشناخته بودنشان، ترسناک هستند. در ادامه با این بیماری های روانی ترسناک در جهان آشنا میشوید.
-
سندرم آلیس در سرزمین عجایب (Alice in Wonderland Syndrome)
یکی از بیماری های روانی ترسناک، سندرم آلیس در سرزمین عجایب است که این بیماری که با نام سندرم تاد (Todd’s Syndrome) نیز شناخته میشود باعث میشود محیط اطراف برای فرد مبتلا، مخدوش به نظر برسد. همانطور که در داستان آلیس در سرزمین عجایب، قد آلیس برای یک خانه ممکن بود بسیار بلند باشد کسانی که از این سندرم رنج میبرند نیز دچار اختلالاتی در درک محیط اطراف میشوند. برای مثال آنها صداها را آرام تر یا بلندتر از آنچه هست میشنوند، اجسام را بزرگتر یا کوچکتر از واقعیت میبینند و حتی سرعت و بافت آنها را نمیتوانند بهدرستی متوجه شوند.
این اختلال ترسناک حتی تصویر بدنی شخص را مخدوش میکند. خوشبختانه سندرم آلیس در سرزمین عجایب بسیار نادر است و در بیشتر موارد کسانی را تحت تاثیر قرار میدهد که در دهه 20 زندگی خود، آسیب مغزی را تجربه کردهاند یا سابقه سوءمصرف مواد مخدر دارند. امروزه مراکز مشاوره روانشناسی رایگان بسیاری وجود دارد که میتوانید سریعا از آنها کمک بگیرید.
-
سندرم دست بیگانه (Alien Hand Syndrome)
یکی دیگر از انواع بیماری های روانی ترسناک، سندرم دست بیگانه است. کسانی که دچار این اختلال روانی ترسناک اما خوشبختانه نادر هستند، کنترل کامل دست یا اندام خود را از دست میدهند. به نظر میرسد که اندام غیرقابلکنترل، اغلب اراده مجزا دارند و مبتلایان به این بیماری گزارش میکنند که اندام بیگانه سعی در خفه کردن آنها یا دیگران، پاره کردن لباس یا خراشیدن پوست تا حد خونریزی دارند.
سندرم دست بیگانه اغلب در بیماران مبتلا به آلزایمر و جنون گاوی یا درنتیجه جراحی مغز که طی آن دو نیمکره از هم جدا شده باشند اتفاق میافتد. متاسفانه، هیچ درمانی برای سندرم دست بیگانه وجود ندارد و مبتلایان به این عارضه اغلب مجبور میشوند دستهای خود را بهطور مداوم مشغول کنند یا از دست دیگر خود برای کنترل دست بیگانه استفاده کنند.
-
اختلال هویت تمامیت بدن (Apotemnophilia)
اختلال هویت تمامیت بدن یک اختلال عصب شناختی است که با تمایل قاطع به قطع کردن اعضای سالم بدن یا آسیب به آنها مشخص میشود. اگرچه اطلاعات زیادی در مورد این اختلال ترسناک در دست نیست اما اعتقاد بر این است که آسیب به لوب آهیانهای مغز میتواند در این مسئله نقش داشته باشد.
ازآنجاییکه بسیاری از جراحان حاضر به قطع اندام سالم فرد نیستند در اکثر موارد خود بیمار تصمیم میگیرد اندامش را قطع کند. گفته میشود که این افراد بعد از قطع عضو سالم بدن خود، از تصمیمشان بسیار راضی هستند. بنابراین، این بیماری یکی از خطرناک ترین بیماری های روانی محسوب میشود.
-
بوآنتروپی (Boanthropy)
بوآنتروپی یکی از انواع بیماری های روانی عجیب است. کسانی که از این بیماری نادر اما بسیار ترسناک رنج میبرند معتقدند که گاو هستند و غالبا تا آنجا پیش میروند که شبیه گاو رفتار میکنند. گاهی اوقات مبتلایان به این بیماری حتی در مزارع گاو یافت میشوند، چهار دستوپا راه میروند و چمنها را میجوند انگار که عضوی واقعی از گله هستند.
به نظر نمیرسد که مبتلایان به بوآنتروپی وقتی مانند گاو رفتار میکنند متوجه میشوند چه میکنند. محققان بر این باورند که این اختلال روانی عجیب وغریب توسط خواب یا حتی هیپنوتیزم ایجاد میشود. جالب اینجاست که حتی در انجیل نیز به این بیماری اشاره شده است. در این کتاب پادشاه نبودکدنصر اینگونه توصیف میشود: «از مردان رانده میشود و مانند گاو، چمن میخورد.»
-
توهم کاپگراس (Capgras Delusion)
این بیماری به نام “جوزف کاپگراس”، روانپزشک فرانسوی که مجذوب توهم دوگانگی شده بود توهم کاپگراس نام گرفت. این توهم، یک اختلال روانی ناتوانکننده و یکی از بیماری های روانی ترسناک جهان است که فرد مبتلا به آن معتقد است اطرافیانش با افرادی شیاد عوض شدهاند. علاوه بر این، معمولا او بر این باور است که این شیادان قصد آسیب رساندن به او را دارند.
در یک مورد، یک زن 74 ساله مبتلا به توهم کاپگراس، معتقد بود که شوهرش با یک شیاد که ظاهری یکسان با او دارد جایگزین شده است. این بیماری نسبتا نادر است و بیشتر اوقات در افراد مبتلا به زوال عقل، اسکیزوفرنی یا صرع و همچنین در افرادی که ضربهمغزی را تجربه کردهاند تشخیص داده میشود. اگر در مورد با بیماری اسکیزوفرنی به اطلاعات بیشتری نیاز دارید میتوانید به مقاله اسکیزوفرنی چیست مراجعه کنید.
-
لیکانتروپی بالینی (Clinical Lycanthropy)
یکی دیگر از اختلالات روانی ترسناک در جهان، لیکانتروپی بالینی است. مانند کسانی که به بوآنتروپی مبتلا هستند افراد مبتلا به لیکانتروپی بالینی معتقدند که میتوانند به حیوان تبدیل شوند که در این مورد، حیوان موردنظر، گرگ است، هرچند که ممکن است انواع دیگری از حیوانات را نیز شامل شود. افراد مبتلا به این بیماری علاوه بر اینکه معتقدند میتوانند به گرگ تبدیل شوند، مانند حیوانات رفتار میکنند و اغلب در جنگلها زندگی میکنند یا در این مناطق پنهان میشوند.
-
توهم کوتارد (Cotard Delusion)
توهم کوتارد نیز یکی دیگر از اختلالات روانی ترسناک دنیا است که فرد مبتلا به این اختلال بر این باور است که او مردهای است که راه میرود یا یک شبح است. همچنین او معتقد است که بدنش در حال خراب شدن است و تمام خون و اندام داخلی خود را از دست داده است. احساس داشتن جسمی پوسیده معمولا بخشی از این توهم است و تعجبآور نیست که بسیاری از مبتلایان به این بیماری، دچار افسردگی شدید میشوند.
توهم کوتارد باعث میشود که بسیاری از مبتلایان، خودشان را با گرسنه ماندن بکشند. این اختلالات وحشتناک برای اولین بار در سال 1880 توسط ژول کوتارد متخصص مغز و اعصاب توصیف شد و خوشبختانه بسیار نادر است. مشهورترین مورد آن در هائیتی رخ داد. در این منطقه مردی زندگی میکرد که کاملا مطمئن بود به دلیل ایدز مرده و در جهنم است.
-
سندرم دیوژن (Diogenes Syndrome)
این بیماری که معمولا به آن «احتکار» نیز گفته میشود به نام فیلسوف یونانی دیوژن سینوپی، سندرم دیوژن نامیده شده است. در این بیماری، فرد تمایل بسیار زیادی به جمعآوری مواردی که معمولا زباله هستند دارد و سپس به آنها وابستگی عاطفی پیدا میکند. علاوه بر احتکار غیرقابلکنترل، مبتلایان به این بیماری، اغلب دچار غفلت از خود، بیعلاقگی نسبت به خود و دیگران و کنارهگیری اجتماعی هستند و معمولا نسبت به عادتهای خود، احساس شرم ندارند. این مورد در میان افراد مسن، مبتلایان به زوال عقل و افرادی که در دورهای از زندگی خود رها شدهاند یا فاقد یک محیط پایدار در خانه هستند، بسیار رایج است.
-
اختلال هویت تجزیهای (Dissociative Identity Disorder)
به این اختلال در گذشته، اختلال چند شخصیتی گفته میشد. این بیماری یکی از بیماریهای روانی ترسناک است که در فیلمها و برنامههای تلویزیونی بیشماری به آن اشاره شده است. بااینحال، اختلال هویت تجزیه ای در بسیاری از موارد بهدرستی درک نشده است. بهطورکلی، کمتر از یک درصد افرادی که به اختلال هویت تجزیهای دچار هستند دارای دو تا سه هویت متفاوت (و گاهی بیشتر) هستند.
مبتلایان به این بیماری، اغلب بین هویتهای خود در چرخش هستند و میتوانند ساعتها یا سالها یک هویت داشته باشند. آنها میتوانند در هر زمان و بدون هشدار هویتها را تغییر دهند و تقریبا غیرممکن است که فردی مبتلا به اختلال هویت تجزیهای بپذیرد که به این بیماری مبتلاست. به همین دلایل، افراد مبتلا به این اختلال قادر به زندگی عادی نیستند و بنابراین معمولا در موسسات روانپزشکی زندگی میکنند.
-
اختلال ساختگی (Factitious Disorder)
اختلال شخصیت نمایشی یکی از بیماری های روانی ترسناک است که با وسواس بیمار بودن مشخص میشود. درواقع بیشتر افراد مبتلا به اختلال ساختگی برای اینکه تحت درمان قرار بگیرند عمدا خود را بیمار میکنند. گاهی اوقات این افراد بهسادگی وانمود میکنند که بیمار هستند، آنها ممکن است داستانهای مفصلی در مورد بیماری خود بسازند، فهرستی طولانی از علائم ارائه دهند و دائما از بیمارستانی به بیمارستان دیگر مراجعه کنند.
این اختلال معمولا از آسیبهای روحی در گذشته ناشی میشود. کمتر از 5/5 درصد از جمعیت عمومی به اختلال ساختگی مبتلا میشوند که اگرچه درمانی برای آن وجود ندارد اما اغلب از طریق روان درمانی میتوان علائم آن را محدود کرد. البته امروزه با توجه به شرایط وجود بیماری کرونا میتوان از یک مرکز مشاوره تلفنی کمک گرفت.
-
سندرم کلوور بوسی (Kluver-Bucy Syndrome)
تصور کنید که اشتهای زیادی برای امتحان کردن طعم کتاب دارید یا میخواهید با ماشین، رابطه جنسی برقرار کنید. این نشانهای از سندرم کلوور بوسی است که با از دست دادن حافظه، میل به خوردن اجسام غیرقابلخوردن و کشش جنسی به اشیاء بیجان مانند ماشین مشخص میشود. بنابراین، عجیب نیست که این بیماری، یکی از اختلالات روانی ترسناک در جهان است.
جای تعجب نیست که افرادی که به این بیماری مبتلا هستند اغلب در تشخیص اشیاء یا افرادی که باید آشنا باشند دچار مشکل میشوند. تشخیص این اختلال که یکی از بیماری های روانی ترسناک است دشوار است و به نظر میرسد درنتیجه آسیبدیدگی شدید لوب گیجگاهی مغز اتفاق میافتد. متاسفانه این بیماری درمانی ندارد و مبتلایان تا آخر عمر این علائم را همراه خود دارند.
-
سندرم استندال (Stendahl Syndrome)
سندرم استندال یکی از بیماری های روانی ترسناک است که خوشبختانه علائم آن بهصورت موقتی ظاهر میشود. این سندرم زمانی اتفاق میافتد که فرد در یک مکان یا در محیطهایی که دارای زیبایی فوقالعادهای هستند با آثار هنری زیادی روبرو شود. کسانی که این اختلال روحی عجیب و غریب و درعینحال ترسناک را تجربه میکنند، ضربان سریع قلب، اضطراب شدید، گیجی و حتی توهم را گزارش میکنند. سندرم استندال به نام نویسنده فرانسوی قرن نوزدهم نامگذاری شده است که پس از سفر به فلورانس در سال 1817 بهطور مفصل تجربه خود را از این بیماری شرح داد.
-
اختلال وسواسی جبری (Obsessive Compulsive Disorder)
اگرچه در مورد این اختلال، زیاد صحبت میشود و متاسفانه در برخی علائم آن مورد تمسخر قرار میگیرد اما این بیماری کمتر بهصورت کامل شناخته شده است. اختلال شخصیت وسواسی، خود را به روشهای مختلف نشان میدهد اما بیشتر اوقات با ترس، اضطراب و افکار مکرر مربوط به نگرانیها مشخص میشود. این افراد تنها با انجام برخی کارها میتوانند از چنین احساسات طاقتفرسایی راحت شوند. برای مثال فردی که وسواس تمیزی دارد دائما باید در حال تمیز کردن و شستن اشیاء باشد تا بتواند اضطراب خود را کاهش دهد.
افراد مبتلا به اختلال وسواسی جبری کاملا آگاه هستند که ترس آنها غیرمنطقی است اما نمیتوانند خود را از نگرانیها و اضطرابشان آزاد کنند. این بیماری تقریبا یک درصد جمعیت را مبتلا میکند و اگرچه محققان هنوز علت دقیق آن را پیدا نکردهاند اما معتقدند که احتمالا عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز، عامل این بیماری است.
درنهایت، همانطور که مطالعه کردید بیماری های روانی بسیار زیادی وجود دارند که جزء بیماری های روانی ترسناک محسوب میشوند. اگرچه مبتلایان به این اختلالات، بسیار کم هستند اما مطالعه بر روی آنها میتواند اطلاعات جالبی را در مورد روان و مسائل عصبشناختی انسانها فراهم کند.
6 Comments
None
خیلی خوشم اومد و الان به این پی بردم که خیلی موضوعات جالب رفتاری تو فیلم ها و انیمیشن ها برگرفته از همین موارد تو واقعیته
سمیرایی
سلام مرسی از مقاله و سایت خوبتون
سندرم کلوور بوسی عجب مرضیه :)))))
آیدا
واااای چقد جالب مرسی از مقاله خوبتون فک نمیکرم واقعا همچین چیزایی اصن باشه
کلبه سلامتی
زنده باشید خوشحالیم که براتون مفید بوده
مهدیه
سلام وقت بخیر خسته نباشید باز ممکنه که بیماری های روانی ترسناک دیگری هم باشه که نگفته باشید؟
کلبه سلامتی
سلام عزیز وقت شما هم بخیر خیالتون راحت تمامی مقالات از منابع معتبر و از تحقیقات توسط شخص پژوهشگری انجام میشه