
روانشناسی بالینی، شاخهای از روانشناسی که به ارزیابی و درمان بیماریهای روانی، رفتارهای غیرعادی و مشکلات روانشناسی میپردازد. این رشته، علم روانشناسی را با درمان مشکلات پیچیده انسان ترکیب میکند و این امر باعث میشود که افراد در مواقعی که با مشکلات سلامت روان روبرو هستند به روانشناس بالینی مراجعه کنند. در ادامه با این موضوع که روانشناسی بالینی چیست بیشتر آشنا میشوید.
وظایف روانشناس بالینی چیست؟
در ارتباط با این موضوع که روانشناسی بالینی چیست لازم است به وظایف روانشناسان بالینی اشاره کنیم. روانشناسان بالینی برخلاف روانپزشکان، دارو تجویز نمیکنند و بهجای آن، در روانشناسی بالینی از رویکردهای مختلفی برای درمان مراجع استفاده میشود. وظایف روانشناس بالینی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مصاحبه با مراجع بهمنظور درک نیازهای او
- شناسایی مسائل روانشناختی، عاطفی یا رفتاری
- ارزیابی نگرش، رفتار و تواناییهای مراجع با استفاده از تستهای روانشناسی
- تشخیص اختلالات روانشناختی، عاطفی یا رفتاری
- طراحی برنامههای اصلاح رفتار پس از تشخیص مشکل مراجع
- ابداع و پیادهسازی درمان برای هر یک از مراجعین
- کمک به مراجع در تعریف اهداف و برنامهریزی یک دوره عملی برای دستیابی به آن اهداف
- نظارت بر پیشرفت مراجع از طریق جلسات درمانی منظم
- بررسی اثربخشی روشهای درمانی
- همکاری با مددکاران اجتماعی، پرستاران، پزشکان، کاردرمانگران و روانپزشکان
- ارائه راهنمایی به مراقبان مراجع
- تدریس
- انجام تحقیقات و انتشار یافتههای آن
روانشناسی بالینی میتواند به تشخیص و درمان بسیاری از مشکلات روانشناختی کمک کند که ازجمله آنها میتوان به مشکلات مربوط به استرس، اضطراب و ترس، تفکر وسواسی، مشکلات مربوط به سوءمصرف الکل و مواد مخدر، مشکلات خواب، عدم تمرکز، رفتارهای اعتیادآور، افسردگی، مشکلات رفتاری و اختلالات خوردن اشاره کرد. همچنین شما می توانید برای تسریع در فرایند تشخیص و درمان از خدمات مشاوره آنلاین شبانه روزی کلبه سلامتی استفاده کنید.
روانشناسان بالینی چه مهارتهایی دارند؟
در روانشناسی بالینی، مهارتهای ارتباطی بین فردی اهمیت بسیار زیادی دارد. یک روانشناس بالینی باید بتواند آنچه را مراجع به او میگوید فعالانه گوش دهد و درک کند و بتواند در مورد مسائل حساس با مراجع بهوضوح صحبت کند. این شغل همچنین به مهارتهای تفکر انتقادی نیاز دارد، زیرا در مشاوره روانشناسی تلفنی 24 ساعته باید بتوانند از عقل و منطق برای تفسیر و حل مشکلات پیچیده استفاده کنند.
- مهارتهای ارتباطی: روانشناس بالینی باید ضمن رعایت حریم خصوصی مراجع و اصول اخلاقی با افراد از هر زمینه فرهنگی اجتماعی ارتباط برقرار کند و همچنین، باید بتواند اعتماد و تعهد مراجع را جلب کند و با او همدل باشد. از سوی دیگر، در روانشناسی بالینی با همکاری با مراجع، درمان تعاملی شکل میگیرد و روانشناس پس از هر جلسه، شرح دقیقی از آنچه در جلسه رخ داده است را یادداشت میکند.
- مهارتهای تحلیلی: روانشناسان بالینی اقدام به تفسیر اطلاعات جمعآوری شده میکنند. آنها همچنین باید در مورد روشهای درمانی آگاهی داشته باشند و بتوانند درمان مناسب را انجام دهند. برای موفقیت در این امر، روانشناسان بالینی باید مهارتهای تحلیلی قوی داشته باشند. آنها باید در حل مسئله، استفاده از تئوری، ارزیابی گزینهها، تصمیمگیری مناسب و اجرای راهحلها مهارت داشته باشند.
- مهارتهای علمی: روانشناسان بالینی باید از نظریه های روانشناسی و همچنین مقالات به روز در این زمینه آگاه باشند و بتوانند آنها را تفسیر و درک کنند. همچنین، آنها برای تفسیر دادهها و ارزیابی عینی مطالعات، باید در استفاده از تفکر و استدلال علمی مهارت داشته باشند.
رویکردهای روانشناسی بالینی چیست؟
روانشناسان بالینی که بهعنوان روان درمانگر کار میکنند معمولا هنگام درمان مراجع رویکردهای متفاوتی دارند. این موضوع، تفاوت میان انواع روانشناسی بالینی را مشخص میکند. برخی از رویکردهای مطرح در روانشناسی بالینی که بیشتر استفاده میشوند، عبارتاند از:
- رویکرد روانتحلیلی: این دیدگاه درنتیجه کار فروید شکل گرفته است. او معتقد بود که ناخودآگاه، نقش مهمی در رفتار ما دارد. روانشناسانی که از رویکرد تحلیلی و درمان روانکاوی استفاده میکنند ممکن است از روشهایی مانند تداعی آزاد برای بررسی انگیزههای اساسی و ناخودآگاه مراجع استفاده کنند.
- رویکرد شناختی- رفتاری: این رویکرد روانشناسی بالینی از مکتب فکری شناختی – رفتاری نشات گرفته است. روانشناسان بالینی با استفاده از این دیدگاه نحوه تعامل احساسات، رفتارها و افکار مراجع را بررسی میکنند. درمان شناختی-رفتاری اغلب متمرکز بر تغییر افکار و رفتارهایی است که در پریشانی روانشناختی نقش دارند.
- رویکرد انسانگرایانه: این رویکرد روانشناسی بالینی ناشی از کار اندیشمندان انسانگرا مانند آبراهام مزلو و کارل راجرز شکل گرفت. این دیدگاه با دید کلیتری به مراجع نگاه میکند و بر مواردی مانند ساختن خود واقعی متمرکز است.
تفاوت روانشناسی بالینی و عمومی چیست؟
تفاوت روانشناسی عمومی و بالینی در این است که در روانشناسی عمومی به مطالعه رفتارهای ذهنی و عملکردهای روانشناختی پرداخته میشود. در مقابل، مشاوره بالینی چیست؟ روانشناسی بالینی صرفا یک مطالعه علمی نیست، بلکه یک گام فراتر است و به ارزیابی و سپس درمان اختلالات و بیماریهای روانی میپردازد.
تفاوت روانشناس بالینی و روانپزشک چیست؟
بزرگترین تفاوت میان روانشناس بالینی و روانپزشک این است که روانپزشک یک دکتر در حوزه پزشکی است که میتواند دارو تجویز کند. درحالیکه اکثر روانشناسها پزشک نیستند و نمیتوانند دارو تجویز کنند. اگرچه روانشناس نیز میتواند دکتر باشد، اما مدرک دکترای او به معنای مدرک پزشکی نیست.
روانپزشکان یک سال دوره کارآموزی پزشکی میگذرانند و به دنبال آن سه سال به معالجه و تشخیص بیماریهای روانی میپردازند. روانشناسان بالینی مدرک ارشد یا دکترا دارند و پس از گذراندن دوره تحصیلی خود یک تا دو سال کارآموزی میکنند. در اغلب موارد، روانشناسان بالینی و روانپزشکان با همکاری با یکدیگر به درمان مشکل مراجع کمک میکنند.
مشاوره روانشناسی آنلاین چه مزایایی دارد؟
تا همین اواخر مشاوره روانشناسی آنلاین جدی گرفته نمیشد. بااینحال، با ورود فناوریهای پیشرفته جدید به نظر میرسد مشاوره آنلاین شبانهروزی میتواند زندگی را آسانتر کند. در ادامه با مزایای مشاوره روانشناسی آنلاین آشنا میشوید:
- صرفهجویی در زمان: اگر قبلا بهطور سنتی به مشاور بالینی مراجعه کرده باشید، حتما متوجه شدهاید که رفتوآمد به مطب میتواند بسیار زمانبر باشد و ازآنجاییکه لازم است بهموقع برسید این مسئله میتواند کمی استرسزا باشد. این در حالی است که مشاوره آنلاین این امکان را به شما میدهد که دیگر برای رفتوآمد وقت صرف نکنید و درنتیجه در زمان صرفهجویی کنید.
- راحتی: این یک مزیت بسیار قابلتوجه است. برای اینکه درمان بهطور موثری انجام شود مهم است که شما در محیط احساس راحتی و آرامش داشته باشید. در این مورد بهترین راه، دریافت رواندرمانی در مکانی است که در آن هستید. با این کار، چه در خانه، چه در سفر، چه در دفتر کار خود، میتوانید بهراحتی مشاوره روانشناسی خود را بهطور موثر دریافت کنید.
- محرمانه بودن: در مشاوره روانشناسی آنلاین مانند درمان سنتی، رازداری جزء قوانین است؛ بنابراین، تمام دادههای شما و مکالمه بین شما و متخصص روانشناسی بالینی، ایمن میمانند. نکته دیگر این است که اگر نخواهید دیگران بدانند شما تحت رواندرمانی هستید مشاوره آنلاین به شما امکان میدهد که این امر را خصوصیتر نگه دارید.
- بهصرفه بودن: با دریافت مشاوره آنلاین، دیگر نیازی نیست هزینهای برای بنزین، تاکسی، اتوبوس و غیره بپردازید. درنتیجه، این نوع مشاوره میتواند برای شما بهصرفهتر باشد.
- بدون محدودیت حملونقل: درمان آنلاین به شما امکان میدهد که با روانشناسی خارج از شهر خود ارتباط برقرار کنید و در هر جایی از دنیا که باشید از بهترین متخصصان مشاوره بگیرید.
- توانمندی بیشتر: زمانی که در خانه و بهصورت آنلاین مشاوره دریافت میکنید حرف زدن با دکتر روانشناس بالینی میتواند برای شما راحتتر باشد. این امر باعث میشود که درمان سودمندتر شود و تدبیر و شجاعت بیشتری در مورد مطرح کردن مسائل داشته باشید.
درنهایت، روانشناسی بالینی یک تخصص حرفهای است که با تشخیص و درمان بیماریهای مغزی، اختلالات عاطفی و مشکلات رفتاری ارتباط دارد. روانشناسان بالینی در درمان از رویکردهای مختلفی استفاده میکنند و سعی میکنند موثرترین رویکرد را در درمان مشکلات به کار ببرند. در این زمینه مشاوره روانشناسی آنلاین میتواند مزایای بسیاری ازجمله احساس راحتی، محرمانه بودن و صرفهجویی در هزینه و زمان داشته باشد.
Leave Your Comment