سرطان سینه چیست؟
سلولهای بدن به طور معمول تنها زمانی تقسیم میشوند (تکثیر میشوند) که سلولهای جدید مورد نیاز است. گاهی اوقات، سلولهای قسمتی از بدن بدون کنترل رشد میکنند و تقسیم میشوند، که باعث ایجاد تودهای از بافت به نام تومور میشود. اگر سلولهایی که خارج از کنترل رشد میکنند، سلولهای طبیعی باشند، تومور خوش خیم (نه سرطانی) نامیده میشود. اما اگر سلولهایی که خارج از کنترل رشد میکنند غیر طبیعی باشند و مانند سلولهای طبیعی بدن عمل نکنند، تومور بدخیم (سرطانی) نامیده میشود.
نام سرطانها بر اساس قسمتی از بدن است که از آن نشأت گرفتهاند. سرطان سینه از بافت آن سرچشمه میگیرد. مانند دیگر سرطانها، سرطان سینه نیز میتواند به بافت اطراف پستان نفوذ کرده و رشد کند. همچنین ممکن است به قسمتهای دیگر بدن گسترش یابد و تومورهای جدیدی ایجاد کند، فرایندی که متاستاز نامیده میشود.
چه کسانی به سرطان سینه مبتلا میشوند؟
سرطان سینه (به غیر از سرطان پوست) شایع ترین سرطان در بین زنان است. افزایش سن شایعترین عامل خطر ابتلا به سرطان سینه تلقی میشود. به طوری که 66 درصد از بیماران مبتلا به سرطان سینه پس از 55 سالگی تشخیص داده میشوند.


در ایالات متحده، سرطان پستان دومین علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان (پس از سرطان ریه) است و این علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان 35 تا 54 ساله است. استعداد ژنتیکی به عنوان علت بروز این بیماری تعریف شده است. اما اکثر موارد سرطان سینه “پراکنده” هستند، یعنی جهش ژنی قطعی وجود ندارد.
آیا خوش خیم بودن سرطان سینه به این معنی است که من بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستم؟
شرایط خوش خیم سرطان سینه به ندرت خطر ابتلا به سرطان سینه بدخیم را افزایش میدهد. برخی از زنان بعد از انجام نمونه برداری توسط تیم کلبه سلامتی متوجه میشوند که وضعیتی به نام هایپرپلازی (رشد بیش از حد سلول) را دارند. این شرایط به میزان کمی خطر سرطان را در شما افزایش میدهد.
هنگامی که بیوپسی هیپرپلازی و سلولهای غیر طبیعی را نشان میدهد، که شرایطی به عنوان هیپرپلازی غیر معمول وجود دارد و خطر ابتلا به سرطان سینه تا حدودی افزایش مییابد. هیپرپلازی غیرطبیعی در حدود 5 درصد از بیوپسیهای خوش خیم پستان رخ میدهد.
انواع سرطان سینه کدامند؟
شایع ترین نوعهای سرطان سینه عبارتند از:
- کارسینوم مجرای نفوذی (تهاجمی): این سرطان از مجاری شیر سینه شروع میشود. سپس دیواره مجرا را شکسته و به بافت اطراف سینه حمله میکند. این شایع ترین نوع سرطان سینه است که 80 درصد موارد را شامل میشود.
- کارسینوم داکتال درجا: سرطان مجاری در اولین مرحله خود یا پیش سرطانی است (مرحله 0) و اشاره به این واقعیت دارد که سرطان فراتر از مبدأ خود گسترش نیافته است. در این مورد، بیماری محدود به مجاری شیر است و به بافت مجاور سینه حمله نکرده است. در صورت عدم درمان، کارسینوم مجرا درجا ممکن است به سرطان مهاجم تبدیل شود. اما به طور کلی، تقریباً همیشه قابل درمان است.
- کارسینوم لوبولار نفوذی (تهاجمی): این سرطان در لوبولهای سینه که در آن شیر مادر تولید میشود، شروع خواهد شد اما به بافتهای اطراف سینه گسترش یافته است. 10 تا 15 درصد از سرطانهای سینه را تشکیل میدهد. تشخیص این سرطان با ماموگرافی دشوارتر است.
- سرطان لوبولار درجا: یک نشانگر سرطان است که فقط در لوبولهای سینه وجود دارد. این یک سرطان واقعی نیست، اما به عنوان علامتی برای افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان در آینده، احتمالاً یک یا هر دو سینه ایجاد میشود. بنابراین، برای زنان مبتلا به سرطان لوبولار در محل مهم است که به طور منظم معاینات بالینی پستان و ماموگرافی انجام دهند.
برای انجام هر یک از تستهای اشاره شده میتوان با مشاوره پزشکی رایگان تیم کلبه سلامتی تماس برقرار کنید و بعد از مشاوره رایگان، خدمات مربوط به تستها را در منزل در زمان انتخابی خود دریافت کنید.
سرطان سینه تهاجمی چیست؟
سرطان تهاجمی پستان زمانی رخ میدهد که سلولها از مجاری یا لوبولها خارج شوند. این سلولها ابتدا به بافت اطراف پستان حمله میکنند و احتمالاً به سمت غدد لنفاوی حرکت میکنند.
سرطان سینه غیر تهاجمی چیست؟
مشاوره پزشکی تلفنی کلبه سلامت اظهار میکند که با سرطان پستان غیر تهاجمی، سلولهای سرطانی در مجاری یا لوبولها محدود میشوند. به این کارسینوم در محل نیز گفته میشود. کارسینوم داکتال در محل (DCIS) زمانی است که سلولهای مجاری به طور غیر طبیعی تقسیم میشوند، اما در مجاری باقی میمانند.
آیا ممکن است سرطان در سایر قسمتهای سینه ایجاد شود؟
سرطانها در سایر قسمتهای سینه نیز ایجاد میشوند، اما این نوع سرطانها کمتر دیده میشوند. این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
- آنژیوسارکوم: این نوع سرطان در سلولهای تشکیل دهنده پوشش خون یا عروق لنفاوی شروع میشود. این سرطانها ممکن است در بافت سینه یا پوست سینه شروع شوند. اما کمیاب هستند.
- سرطان سینه التهابی: این نوع سرطان نادر است و با انواع دیگر سرطان سینه متفاوت است. علت آن سلولهای سرطانی انسدادی در عروق لنفاوی پوست است.
- بیماری پاژت سینه: که به بیماری پاژه نوک سینه نیز معروف است. این سرطان روی پوست نوک سینه و آرئول (پوست اطراف نوک سینه) تاثیر میگذارد.
- تومورهای فیلودس: اینها نادر هستند و اکثر این تودهها سرطانی نیستند. با این حال، برخی از آنها اغلب ممکن است سرطانی باشند. این تومورها از بافت همبند پستان شروع میشود که استروما نامیده میشود.
مراحل سرطان سینه چگونه است؟
دو مرحله بندی مختلف برای سرطان سینه وجود دارد. یکی “مرحله بندی آناتومیک” و دیگری “مرحله پیش آگهی” نامیده میشود. مرحله آناتومیک با نواحی از بدن که در آن سرطان سینه یافت میشود تعریف شده و به تعیین درمان مناسب کمک میکند. مرحله پیش آگهی به متخصصان پزشکی کمک میکند تا با احتساب انجام کلیه درمانهای مناسب میزان احتمال بهبودی یک بیمار از سرطان را بیان کنند.
سیستم مرحله بندی آناتومیک به شرح زیر است:
- مرحله 0 بیماری سینه: زمانی است که بیماری در مجاری شیر (کارسینوم مجرا درجا) قرار میگیرد.
- مرحله 1 سرطان سینه: کوچکتر از 2 سانتی متر است و در هیچ جایی گسترش نیافته است. از جمله در غدد لنفاوی.
مرحله دوم سرطان سینه یکی از موارد زیر است:
- تومور کمتر از 2 سانتی متر عرض دارد اما به غدد لنفاوی زیر بغل (IIA) گسترش یافته است.
- تومور بین 2 تا 5 سانتی متر (با یا بدون گسترش به غدد لنفاوی) است.
- تومور بزرگتر از 5 سانتی متر است و به غدد لنفاوی زیر بازو (هر دو IIB) گسترش نیافته است.
مرحله سوم سرطان پستان “سرطان سینه پیشرفته ” نیز نامیده میشود. تومور در هر اندازهای با غدد لنفاوی سرطانی است که به یکدیگر یا بافت اطراف خود چسبیدهاند (IIIA). مرحله IIIB سرطان سینه یک تومور با هر اندازهای است که به پوست، دیواره قفسه سینه یا غدد لنفاوی داخلی پستان گسترش یافته است (در زیر سینه و داخل قفسه سینه قرار دارد).
مرحله چهارم سرطان پستان به عنوان یک تومور، صرف نظر از اندازه، که در نواحی دور از سینه مانند استخوانها، ریهها، کبد یا مغز گسترش یافته است، تعریف میشود.
علائم و علل سرطان سینه
چه چیزی باعث سرطان سینه می شود؟


ما نمی دانیم چه چیزی باعث سرطان سینه می شود ، اگرچه می دانیم که برخی عوامل خطر ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آن قرار دهند. سن یک زن ، عوامل ژنتیکی ، سابقه خانوادگی ، سابقه سلامت شخصی و رژیم غذایی همه در خطر ابتلا به سرطان سینه نقش دارند.
عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه کدامند؟
مانند بسیاری از شرایط، عوامل خطر سرطان پستان در دسته مواردی قرار میگیرد که میتوانید آنها را کنترل کنید و مواردی که غیر قابل کنترل هستند. عوامل خطر بر احتمال ابتلا به بیماری شما تأثیر میگذارد، اما داشتن عامل خطر به این معنی نیست که حتما به بیماری خاصی مبتلا هستید یا خواهید شد.
عوامل خطر قابل کنترل سرطان سینه
- مصرف الکل: خطر ابتلا به سرطان سینه با مصرف الکل افزایش مییابد. به عنوان مثال، زنانی که روزانه دو یا سه نوشیدنی الکلی مصرف میکنند، در مقایسه با زنانی که اصلا مشروب نمیخورند، تقریباً 20 درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.
- وزن بدن: چاق بودن یک عامل خطر برای سرطان سینه است. رژیم غذایی سالم و ورزش منظم برای کنترل این عامل خطر بسیار مهم است.
- ایمپلنتهای سینه: داشتن ایمپلنت سیلیکونی و بافت اسکار ناشی از آن تشخیص مشکلات در ماموگرافیهای معمولی را دشوارتر میکند. بهتر است چند تصویر دیگر (به نام نمای جابجایی ایمپلنت) برای بهبود معاینه داشته باشید. همچنین یک سرطان نادر به نام لنفوم سلول بزرگ آناپلاستیک (ALCL) وجود دارد که با ایمپلنت همراه است.
- عدم استفاده از شیر مادر: عدم تغذیه با شیر مادر میتواند خطر ابتلا را افزایش دهد.
- استفاده از نسخههای مبتنی بر هورمون: این شامل استفاده از درمان جایگزینی هورمون در دوران یائسگی برای بیش از پنج سال و مصرف انواع خاصی از قرصهای ضد بارداری است.
عوامل خطر غیرقابل کنترل سرطان سینه
- زن بودن: اگرچه مردان نیز ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند، اما در زنان بسیار شایع تر است.
- تراکم سینه: اگر سینههای متراکم دارید، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستید. همچنین میتواند دیدن تومورها را در طول ماموگرافی سخت کند.
- بالا رفتن سن: افزایش سن یک عامل غیرقابل کنترل است. اکثر تشخیصهای جدید سرطان پستان بعد از 55 سالگی انجام میشود.
- عوامل تولید مثل: قاعدگی قبل از 12 سالگی، یائسگی بعد از 55 سالگی، نداشتن فرزند یا داشتن اولین فرزند پس از 30 سالگی از جمله این موارد است.
- قرار گرفتن در معرض تابش: این مورد شامل قرار گرفتن در معرض بسیاری از اشعه ایکس فلوروسکوپی یا تحت درمان با اشعه به ناحیه قفسه سینه است.
- داشتن سابقه خانوادگی سرطان سینه یا جهشهای ژنتیکی مربوط به انواع خاصی از سرطان سینه: سابقه خانوادگی که شامل داشتن خویشاوند درجه یک (مادر، خواهر، دختر، پدر، برادر، پسر) مبتلا به سرطان سینه است، خطر بیشتری را برای شما به همراه دارد. اگر بیش از یک خویشاوند در هر دو طرف خانواده خود مبتلا به سرطان سینه هستید، خطر بیشتری شما را تهدید میکند. از نظر جهشهای ژنتیکی، این تغییرات شامل تغییراتی در ژنهایی مانند BRCA1 و BRCA2 میشود.
- ابتلا به سرطان سینه در گذشته: اگر قبلاً به سرطان سینه و یا انواع خاصی از بیماریهای خوش خیم پستان مبتلا شدهاید مانند سرطان لوبولار در محل، کارسینوم مجرا درجا یا هیپرپلازی غیرطبیعی، احتمال این خطر برای شما بیشتر است.
- قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیلبسترول (DES): برای برخی از زنان باردار در ایالات متحده در طول سالهای 1940-1971 تجویز شد. اگر شما از DES استفاده کردهاید یا مادر شما از DES استفاده کرده باشد، شما بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستید.
علائم هشدار دهنده سرطان سینه
- وجود توده یا ضخیم شدن آن در سینه یا نزدیک سینه یا زیر بغل که در چرخه قاعدگی ادامه دارد.
- یک توده که ممکن است به اندازه یک نخود کوچک احساس شود.
- تغییر در اندازه، شکل یا خط سینه.
- ترشح مایع آغشته به خون یا شفاف از نوک پستان
- تغییر در ظاهر پوست روی سینه یا نوک سینه (گودی، لک، پوسته پوسته یا ملتهب).
- قرمزی پوست روی سینه یا نوک سینه.
- وجود ناحیهای که کاملاً متفاوت از ناحیه دیگر در هر دو سینه است.
- یک ناحیه سخت شده مانند سنگ در زیر پوست.
این تغییرات ممکن است هنگام انجام معاینات ماهانه سینه مشاهده شود. با انجام معاینات سینه در منزل که به راحتی میتوان توسط کلبه سلامتی این خدمت را دریافت نمایید، قادر هستید با تغییرات طبیعی ماهانه در سینههای خود آشنا شوید.
معاینه سینهها باید هر ماه در همان زمان، سه تا پنج روز پس از پایان قاعدگی انجام شود. در صورت قطع قاعدگی، معاینه را در همان روز هر ماه انجام دهید.
سرطان سینه چگونه تشخیص داده میشود؟
در طول معاینه فیزیکی منظم، پزشک شما سابقه پزشکی کامل شخصی و خانوادگی را دریافت میکند. او همچنین یک یا چند مورد از موارد زیر را اجرا یا سفارش میدهد:
- معاینه سینه: در طول معاینه سینه، پزشک توده و بافت اطراف آن را با دقت احساس میکند. سرطان پستان معمولاً (از نظر اندازه، بافت و حرکت) با تودههای خوش خیم متفاوت است.
- ماموگرافی دیجیتال: آزمایش اشعه ایکس از پستان میتواند اطلاعات مهمی در مورد توده سینه به شما بدهد. این یک تصویر اشعه ایکس از پستان است و به صورت دیجیتالی در یک رایانه ثبت میشود. این روش به طور کلی روشی استاندارد برای مراقبت از سلامتی است (در مقابل ماموگرافی آنالوگ).
- سونوگرافی: این آزمایش از امواج صوتی برای تشخیص یک توده در سینه استفاده میکند. خواه کیست پر از مایع باشد (نه سرطانی) یا توده جامد (که ممکن است سرطانی باشد). این عمل ممکن است همراه با ماموگرافی انجام شود.
بر اساس نتایج این آزمایشها، پزشک شما ممکن است برای نمونه برداری از سلولها یا بافت توده پستان بیوپسی درخواست کند. بیوپسی با استفاده از جراحی یا سوزن انجام میشود.
پس از برداشتن نمونه، برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال میشود. یک آسیب شناس (پزشکی که در تشخیص تغییرات غیرطبیعی بافت تخصص دارد) نمونه را زیر میکروسکوپ مشاهده می کند و به دنبال اشکال غیرطبیعی یا الگوهای رشد است. هنگامی که سرطان وجود دارد، پاتولوژیست میتواند بگوید این چه نوع سرطانی است (سرطان مجاری یا لوبولار) و آیا از مجاری یا لوبولها (تهاجمی) گسترش یافته است یا خیر.
آزمایشات آزمایشگاهی، مانند آزمایش گیرندههای هورمونی (استروژن و پروژسترون) و گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی انسان (HER2/neu)، میتوانند نشان دهند که آیا هورمونها یا عوامل رشد به رشد سرطان کمک میکنند یا خیر. اگر نتایج آزمایش نشان دهد که آنها (یک آزمایش مثبت) هستند، به احتمال زیاد سرطان به درمان هورمونی یا درمان آنتی بادی پاسخ میدهد. این درمانها سرطان را از هورمون استروژن محروم میکند یا از آنتی بادی مونوکلونال موسوم به هرسپتین برای درمان سرطان استفاده میکند.
تشخیص و درمان سرطان پستان به بهترین نحو توسط تیمی از متخصصان کلبه سلامتی که با بیمار همکاری میکنند انجام میشود. هر بیمار باید مزایا و محدودیتهای هر نوع درمان را ارزیابی کند و با تیم پزشکان کلبه سلامت همکاری کند تا بهترین رویکرد را ایجاد کند.
سایر روشهای مورد بررسی عبارتند از:
- ماموگرافی: تکنیکی است که در آن عوامل کنتراست رادیواکتیو به داخل ورید بازو تزریق میشود. تصویری از سینه با یک دوربین مخصوص گرفته میشود که تابش (اشعه گاما) ساطع شده از رنگ را تشخیص میدهد. سلولهای توموری، که دارای رگهای خونی بیشتری نسبت به بافت خوش خیم هستند، مقدار بیشتری از رنگ را جمع آوری کرده و تصویری واضحتری را نشان میدهند.
- اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET): تکنیکی است که سیگنال ردیابهای رادیواکتیو تزریقی را که به سلولهای سرطانی تقسیم میشوند، اندازه گیری میکند. اسکنر PET سیگنال را گرفته و تصویری ایجاد میکند.
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): آزمایشی که تصاویر بسیار واضحی از بدن انسان، بدون استفاده از اشعه ایکس تولید میکند. MRI از آهن ربای بزرگ، امواج رادیویی و رایانه برای تولید این تصاویر استفاده میکند.
سرطان سینه چگونه درمان میشود؟
در صورت تشخیص سرطان، شما و پزشک خود یک برنامه درمانی برای از بین بردن سرطان سینه، برای کاهش احتمال بازگشت سرطان در سینه و همچنین کاهش احتمال گسترش سرطان به محلی خارج از سینه تهیه خواهید کرد. درمان به طور کلی طی چند هفته پس از تشخیص انجام میشود.
نوع درمان توصیه شده بستگی به اندازه و محل تومور در سینه، نتایج آزمایشات انجام شده بر روی سلولهای سرطانی و مرحله یا وسعت بیماری دارد. پزشک معمولاً سن و سلامت عمومی شما و همچنین احساس شما در مورد گزینههای درمانی را در نظر میگیرد.
- درمان سرطان پستان موضعی یا سیستمیک است. درمانهای موضعی برای حذف، از بین بردن یا کنترل سلولهای سرطانی در یک ناحیه خاص مانند سینه استفاده میشود. جراحی و پرتودرمانی درمانهای موضعی هستند. درمانهای سیستمیک برای از بین بردن یا کنترل سلولهای سرطانی در سراسر بدن استفاده میشود. شیمی درمانی و هورمون درمانی جزو درمانهای سیستمیک هستند. بسته به تشخیص فردی ممکن است یک بیمار تنها یک نوع درمان یا ترکیبی از آن را داشته باشد.
- جراحی: جراحی حفظ سینه شامل برداشتن قسمت سرطانی سینه و ناحیهای از بافت طبیعی اطراف سرطان است، در حالی که تلاش میشود ظاهر طبیعی سینه حفظ شود. این روش اغلب لومپکتومی نامیده میشود که به آن ماستکتومی جزئی نیز گفته میشود. به طور معمول، برخی از غدد لنفاوی، چه در سینه و چه در زیر بازو نیز برای ارزیابی برداشته میشوند. معمولاً شش هفته از پرتودرمانی برای درمان بافت باقی مانده سینه استفاده میشود. اکثر زنانی که دارای تومور کوچک و در مراحل اولیه هستند، کاندیدای خوبی برای استفاده از این روش هستند.
- ماستکتومی (برداشتن کل سینه) گزینه دیگری است. روشهای ماستکتومی که امروزه انجام میشود مشابه ماستکتومیهای قدیمی و رادیکال نیست. ماستکتومی رادیکال روشهای گستردهای بود که شامل برداشتن بافت سینه، پوست و ماهیچههای قفسه سینه بود. امروزه، روشهای ماستکتومی معمولاً عضلات را بر نمیدارند و برای بسیاری از زنان، ماستکتومی با بازسازی فوری یا تاخیری سینه همراه است.
چگونه میتوانم از خود در برابر سرطان سینه محافظت کنم؟
این سه مرحله را برای تشخیص زود هنگام دنبال کنید:


ماموگرافی کنید: انجمن سرطان آمریکا توصیه میکند که در سن 35 سالگی یک ماموگرافی اولیه انجام دهید و هر سال بعد از 40 سالگی یک ماموگرافی غربالگری انجام دهید. ماموگرافیها بخش مهمی از سابقه سلامتی تلقی میشوند. به تازگی، گروه ویژه خدمات پیشگیرانه کلبه سلامت توصیههای جدیدی در مورد زمان و تعداد دفعات انجام ماموگرافی ارائه کرده است. این موارد شامل شروع از 35 سالگی و انجام آن در هر سال 2بار است. استفاده از این خدمات به تشخیص زودهنگان سرطان و در نهایت استفاده از روشهای موفقت آمیز درمان همراه است.
- هر ماه پس از 20 سالگی، سینههای خود را معاینه کنید. با خطوط و حالت طبیعی سینههای خود آشنا میشوید و نسبت به تغییرات هوشیارتر خواهید بود.
- حداقل هر سه سال یکبار پس از 20 سالگی و هر سال پس از 40 سالگی، سینه خود را توسط ارائه دهنده خدمات بهداشتی معاینه کنید. معاینات بالینی پستان میتواند تودههایی را تشخیص دهد که ممکن است با ماموگرافی تشخیص داده نشوند.
سرطان رحم از دیگر نگرانی خانم هاست که بهتر است اطلاعات کافی برای پیشگیری و درمان آن داشته باشید.
Leave Your Comment