ناخنهای شکننده یا اونیکوسکیزیا به طور کلی میتواند هر کسی را تحت تأثیر قرار دهد. این یک مشکل رایج است که باعث نرمی، نازک شدن و یا شکافتن ناخنها میشود. با توجه به کالج پوستی استئوپاتی آمریکا (AOCD)، شکنندگی ناخن در زنان بیشتر از مردان است. در بسیاری از موارد، افرادی که ناخنهای شکننده دارند، میتوانند برای تقویت آنها و پیشگیری از مشکلات بعدی اقداماتی انجام دهند. این مقاله به علت و درمان شکنندگی ناخنهای دست پرداخته است، برخی درمانها و نکات مراقبت از خود و زمان مراجعه به پزشک را نیز توضیح داده است. علاوه بر این، ناخنها ممکن است قبل از شکسته شدن، ترم بخورند و یا ناهنجاریهایی در ناخن شما وجود داشته باشد که منجر به ترک و سپس شکنندگی ناخنها شود. بدین خاطر به توضیح این دو مورد نیز به صورت خلاصهوار پرداختهایم.
علت شکنندگی ناخنها چیست؟
با توجه به کالج آمریکایی استئوپاتیک پوست (AOCD) و همچنین توضیح مشاوره پزشکی تلفنی، ناخنهای شکننده به دو دسته تقسیم میشوند: خشک و شکننده یا نرم و شکننده.
ناخنهای خشک و شکننده نتیجه رطوبت بسیار کم است. آنها بیشتر به دلیل شستن و خشک کردن مکرر ناخنها ایجاد می شوند. از سوی دیگر، ناخنهای نرم و شکننده به دلیل رطوبت بیش از حد ایجاد میشوند که اغلب در نتیجه قرار گرفتن بیش از حد در معرض مواد شوینده، پاککنندههای خانگی و پاککنندههای ناخن است. سایر علل شکنندگی ناخنهای دست عبارتند از:
رطوبت بیش از حد یا خیلی کم. معمولا به دلیل عوامل خارجی، محتمل ترین علت شکنندگی ناخنها وجود بیش از حد کم یا زیاد رطوبت است.


کمبود رطوبت در ناخنها
هنگامی که ناخنهای فردی سفت و شکننده است، ناخنها رطوبت کافی ندارند. خیس شدن و خشک شدن مکرر ناخنها در اثر فعالیتهایی مانند شستن دست یا شستن ظروف میتواند رطوبت را از ناخنها بگیرد. همچنین افراد در محیطهای گرم و خشک یا در ماههای زمستان بیشتر دچار خشکی ناخن میشوند.
رطوبت بیش از حد
ناخنهای نرم و شکننده زمانی ایجاد میشوند که ناخنها رطوبت بیش از حد داشته باشند. این میتواند در نتیجه استفاده بیش از حد از مرطوب کننده روی دستها اتفاق بیفتد. همچنین ممکن است نتیجه استفاده از مواد شیمیایی خشن مانند استون برای پاک کردن لاک ناخن باشد.
همچنین به توضیح مشاوره تلفنی پزشکی رایگان برخی عوامل دیگر و شرایط زمینهای وجود دارد که میتواند منجر به شکنندگی ناخنهای دست شود:
- کم خونی : این وضعیت زمانی رخ میدهد که بدن فرد هموگلوبین کافی تولید نمیکند. این پروتئینی است که اکسیژن را از ریهها به بقیه بدن میرساند. گاهی اوقات کمبود آهن باعث کم خونی میشود. کم خونی میتواند باعث خستگی شدید شود.
- اختلال تیروئید : این عارضه باعث میشود بدن فرد هورمونهای بسیار یا خیلی کمی را تولید کند. وقتی این اتفاق میافتد، میتواند بر جذب مواد معدنی بدن تأثیر بگذارد. در نتیجه، ناخنهای فرد ممکن است از بستر خود جدا شود.
- سن: سن میتواند بر استحکام ناخنهای فرد تأثیر بگذارد. ناخنها به طور طبیعی با گذشت زمان از استحکام آنها کاسته میشوند که همین امر شکستن راحت تر آنها را به دنبال خواهد داشت.
با توجه به AOCD، اگر فقط ناخنهای دست شکننده و ناخنهای پا قوی باشند، ممکن است یک عامل یا شرایط خارجی علت آن باشد. مشاوره پزشکی رایگان یک نکته تشخیصی برای کمک به تعیین اینکه آیا ناخنهای شکننده شما ناشی از شرایط داخلی است یا عوامل محیطی خارجی ارائه میدهد: “اگر ناخنهای دست شکسته میشوند، اما ناخنهای پا قوی هستند، یک عامل خارجی علت است.”
در مورد ناخنهای شکننده چه باید کرد؟
به گفته مشاوره تلفنی پزشکی، شما نمیتوانید کاری برای تغییرات ناخنهای مرتبط با افزایش سن انجام دهید، اما میتوانید خطر شکنندگی و ترک خوردگی ناخن ها را کاهش دهید. برای حفظ سلامت و استحکام ناخنها، نکات زیر را امتحان کنید:
دستکش بپوشید
استفاده از دستکش هنگام شستن ظروف یا استفاده از محصولات پاک کننده میتواند به جلوگیری از آسیب بیشتر و تقویت ناخنها کمک کند.
از سفت کننده ناخن استفاده کنید
برای افرادی که ناخنهای نرمی دارند، استفاده از یک لایه شفاف لاک یا سایر محصولات ناخن ممکن است به افزایش استحکام ناخن در طول زمان کمک کند.
از مرطوب کننده استفاده کنید
به دنبال لوسیونهای مرطوب کننده دست باشید که حاوی لانولین یا آلفا هیدروکسی اسید هستند. همچنین میتوانید نرم کنندههای ناخن غنی از لانولین را به صورت آنلاین خریداری کنید.
بعد از شستن دستها، آنها را مرطوب کنید. هنگام استفاده از لوسیون یا کرم، حتما آن را به اطراف و مستقیماً روی ناخنهای خود بمالید. قبل از رفتن به رختخواب، دستها، پاها و ناخنهای خود را مرطوب کنید تا در هنگام خواب، آنها را مرطوب نگه دارید.
از دستان خود محافظت کنید
هنگام انجام کارهای خانه، دستکشهایی مانند دستکش ظرفشویی بپوشید تا دستهایتان خشک بماند. دستکشها همچنین میتوانند از دستها و ناخنهای شما در برابر مواد شیمیایی خشن از قبیل مواد شوینده و مایعات پاک کننده محافظت کنند.
از قرار گرفتن طولانی مدت در هوای سرد و خشک خودداری کنید. اگر در روزهای سرد بیرون میروید، حتماً دستکش بپوشید.


از ناخنهای خود مراقبت کنید
- ناخنهای خود را کوتاه نگه دارید تا سطح ناخن را، جایی که آب و مواد شیمیایی میتوانند جذب شوند به حداقل برسانید.
- برای سوهان کشیدن ناخنهای خود از یک تخته سنباده خوب استفاده کنید. برای از بین بردن بی نظمیها و جلوگیری از شکستگی و شکافتن ناخنها، ایده خوبی است که هر روز ناخنهای خود را سوهان بزنید. مطمئن شوید که فقط در یک جهت ناخنها را سوهان کنید.
- ناخنها یا کوتیکولهای خود را نچینید یا نجوید. میتوانید از ابزار فلزی برای عقب راندن کوتیکول استفاده کنید، اما از استفاده مستقیم آن روی ناخن خودداری کنید.
- ناخنهای خود را در همان جهتی که ناخن رشد میکند صاف کنید. از حرکتهای رفت و برگشتی که میتواند باعث شکاف میشود خودداری کنید.
- استفاده از یک سفت کننده ناخن برای کمک به تقویت ناخنها را در نظر بگیرید.
- یک پاک کننده لاک ناخن را انتخاب کنید که حاوی استون نباشد و سعی کنید از استفاده مکرر از پاک کنندهها خودداری کنید.
رژیم و تغذیه ناخنها
مشاوره پوست و مو توضیح میدهد، ایجاد برخی از تغییرات زیر در رژیم غذایی ممکن است به تقویت ناخنهای شکننده کمک کند:
مصرف مکملها: AOCD مصرف مکملهای ویتامین بیوتین را توصیه میکند. آنها میگویند که ممکن است تا 6 ماه طول بکشد تا اثر کند، اما در حدود یک سوم موارد موثر است. سایر مکملهای مورد توجه شامل مواد معدنی کلوئیدی، ژلاتین و کلسیم است.
دریافت پروتئین کافی در رژیم غذایی: ناخنها عمدتاً از پروتئین کراتین تشکیل شدهاند. خوردن مقدار مناسب پروتئین برای افزایش تولید کراتین و حفظ ناخنهای قوی حیاتی است.
خوردن غذاهای غنی از آهن: اگر فردی دچار کمبود آهن یا کم خونی است، باید غذاهای غنی از آهن مانند گوشت قرمز یا اسفناج مصرف کند. آنها همچنین ممکن است مصرف مکملهای آهن را در نظر بگیرند، اما باید ابتدا با مشاوره پزشکی تلفنی خود مشورت کنند، زیرا این مکملها میتوانند با برخی داروها تداخل داشته باشند.
در حفظ سلامت ناخن کوشا باشید
همانطور که گفته شد، با افزایش سن، مراقبت از ناخنها میتواند به جلوگیری از شکنندگی ناخنهای دست و حفظ سلامت ناخنها کمک کند. رعایت نکات زیر ممکن است مفید باشد:
- به آرامی نقاط ناهموار روی ناخن را جدا کنید تا از شکستگیها جلوگیری کنید
- عدم استفاده از ابزار یا وسایل فلزی هنگام مراقبت از ناخن
- اجتناب از محصولاتی مانند پاک کننده لاک ناخن حاوی استون
- پوشیدن دستکش لاستیکی هنگام شستن ظروف و سایر کارهایی که شامل آب است
- کوتاه نگه داشتن ناخنها
- نگرفتن یا نجویدن ناخن
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
به توضیح مشاوره پزشکی رایگان، ناخنهای شکننده لزوماً دلیل اصلی نگرانی نیستند. با این حال، ممکن است فردی بخواهد در صورت مشاهده علائم به پزشک مراجعه کند. به عنوان مثال، خستگی میتواند نشانه ای از کمبود آهن یا کم خونی باشد. افزایش یا کاهش وزن میتواند نشان دهنده مشکل تیروئید باشد.
اگر درمانهای خانگی برای تقویت ناخنها مؤثر نبود، ممکن است لازم باشد فرد به پزشک مراجعه کند. آنها ممکن است بتوانند درمانهای اضافی را پیشنهاد کنند یا علت شکنندگی را تعیین کنند.
ناهنجاریهای ناخن که منجر به شکستن ناخن های دست میشوند
برجستگیهای عمودی و لکهها و شکننده بودن ناخنها میتوانند به دلیل افزایش سن یا آسیبهای جزئی ایجاد شوند. سایر ناهنجاریها مانند تغییر رنگ، لکهها و جدا شدن ناخنها از بستر ممکن است در نتیجه عفونتها، جراحات یا برخی داروها ایجاد شوند.
در بسیاری از موارد، بیماری پوستی به نام پسوریازیس باعث ناهنجاری ناخن میشود. تخمین زده میشود که 50 درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس ممکن است پسوریازیس ناخن داشته باشند. در غیر این صورت، ضربه به ناخن ممکن است منجر به ناهنجاریهایی شود که میتواند منجر به تغییر رنگ، لکهها یا به طور کلی تغییر در ناخن شود. تغییرات در یا اطراف ناخنهای دست میتواند دلایل زیادی داشته باشد که در زیر به آنها میپردازیم:
ناخنهای ترک خورده یا شکافته شده
ناخنهای ترک خورده به توضیح مشاوره تلفنی پزشکی شکافته، خشک و شکننده هستند و ممکن است ترک یا شکاف داشته باشند. اگر ناخنهای شخصی به راحتی آسیب میبیند، این میتواند نشانهای از سوء تغذیه یا یک اختلال پوستی باشد. ناخنها نیز به طور طبیعی با افزایش سن افراد شکننده تر میشوند.
عوامل سبک زندگی نیز میتوانند در این امر نقش داشته باشند، مانند کار با دست یا قرار دادن دستها در آب برای مدت طولانی. ناخن های ترک خورده یا شکافته نیز ممکن است نشانهای از موارد زیر باشد:
- بیماری تیرویید
- عفونتهای قارچی
- پسوریازیس
- لکههای سفید روی ناخن (لکونیشی)
لکهها و خطوط سفید غیریکنواخت روی ناخن از ویژگیهای لوکونیشی هستند. این لکهها بی ضرر هستند و معمولاً آسیب جزئی به ناخن علل آن است. گاهی اوقات، به ویژه زمانی که این حالت ادامه دارند، میتوانند نتیجه موارد زیر باشند:
- کمبودهای تغذیهای
- عفونتها
- شرایط متابولیک
- بیماریهای سیستمیک
- عوارض جانبی داروها
خطوط بیو
خطوط Beau فرورفتگی در سراسر ناخن هستند. آنها ممکن است نشانهای از موارد زیر باشند:
- سوء تغذیه
- سرخک، اوریون، مخملک، یا سایر بیماریهای همراه با تب بالا
- بیماری عروق محیطی
- پنومونی
- دیابت کنترل نشده
- کمبود روی
خطوط می
خطوط سفید عرضی روی ناخن را خطوط می مینامند. آنها ممکن است نشانه مسمومیت با آرسنیک یا مونوکسید کربن باشند یا ممکن است زمانی رخ دهند که فردی در حال شیمی درمانی است.
ناخنهای قاشقی (کویلونیشیا)
کویلونیشیا با ناخنهای قاشقی شکل، با برجستگیها و فرورفتگی و بیرون زده مشخص میشود. کویلونیشیا ممکن است نشانهای از موارد زیر باشد:
- بیماری قلب و عروقی
- کمبود آهن
- لوپوس
- کم کاری تیروئید
- بیماری رینود
- هموکروماتوز
چاله شدن ناخن
فرورفتگی های کوچک و گودال های کوچک در ناخن را چاله شدن ناخن میگویند. این تغییرات در ناخنهای فرد اغلب نتیجه موارد زیر است:
- پسوریازیس
- بیماریهای سیستمیک
ناخنهای آبی
ناخنهای مایل به آبی به دلیل کمبود اکسیژن در بدن، رنگ آبی یا آبی مانند دارند. این میتواند نتیجه این موارد باشد:
- مشکلات ریوی
- مشکلات قلب یا گردش خون
ناخنهای تری
داشتن نوار تیره روی هر ناخن از ویژگیهای ناخنهای تری است. ناخنهای تری میتواند نتیجه موارد زیر باشد:
- بالا بودن سن
- دیابت
- نارسایی کبد
- نارسایی احتقانی قلب


سندرم ناخن زرد
به گفته مشاوره پوست و مو، افراد مبتلا به سندرم ناخن زرد ناخنهایی دارند که زرد، ضخیم تر از حد معمول هستند و به سرعت ناخنهای سالم رشد نمیکنند. سندرم ناخن زرد میتواند نتیجه موارد زیر باشد:
- بدخیمیهای داخلی
- روماتیسم مفصلی
- بیماری تنفسی
- پلورال افیوژن
- لنف ادم (تجمع مایع سرشار از پروتئین در بافتها)
ناخنهای جویده شده
زمانی که افراد برای مدت طولانی دائماً ناخنهای خود را میجوند، ممکن است حجم بسیار زیادی از ناخنهایشان را بجوند و از دست بدهند. جویدن یا چیدن اجباری ناخن گاهی اوقات با موارد زیر مرتبط است:
- اضطراب
- اختلال وسواس فکری (OCD)
ناخنهای رنگ پریده
مشاوره پزشکی تلفنی توضیح میدهد، ناخنهای افراد در صورت کمبود مواد مغذی یا مشکل گردش خون که مانع از رسیدن خون به نوک انگشتان میشود، ممکن است رنگ پریده یا روشن شود. ناخنهایی که بسیار رنگ پریده به نظر میرسند ممکن است نشانه این موارد باشند:
- سوء تغذیه
- نارسایی کمبود آهن
- بیماری کبد
- نارسایی احتقانی قلب
چرا ناخنها ترک میخورند؟
ناخنهای شما میتوانند پنجرهای به روی مشکلات احتمالی بدن یا صرفاً بازتابی از عادات منظم باشند. همچنین لازم است بدانید که ناخنها اغلب قبل از اینکه بشکنند، درواقع ترک میخورند و نازک میشوند. شناسایی علل زمینهای و محافظت از ناخنهای خود در برابر آسیب و ترک خوردن میتواند به شما کمک کند تا آنها را قوی و کاربردی نگه دارید و از شکنندگی ناخن های دست جلوگیری کنید. در اینجا برخی از علل رایج وجود دارد. علاوه بر استفاده مداوم از آب برای شستن دستها، بالا بودن سن و کمبودهای تغذیهای به سایر مواردی که منجر به ترک خوردن ناخنها میشوند، پرداختهایم:
مانیکور و پاک کردن مکرر لاک ناخن
در ابتدا گفته شد که استفاده از لاک پاک کنهای مبتنی بر استون میتواند ناخن ها را ضعیف کرده و آنها را مستعد ترک خوردن و شکستن کند. همینطور پاک کردن ژل ناخن و مانیکور به دلیل مواد شیمیایی موجود و نیاز به آغشته شدن ناخن به آنها و سپس مواد پاک کننده (استون 100درصد) ممکن است ناخنها را در برابر آسیب آسیب پذیرتر کند.
عفونت قارچی
اگر ترکها یا آسیبهایی در پوست اطراف ناخنهای خود دارید، قارچ میتواند به پوست حمله کرده و منجر به عفونت شود. علائم عفونت قارچی ناخن عبارتند از:
- ترک خوردن
- ناخنهای ضخیم شده
- ناخنهایی که کمی تغییر رنگ دادهاند، مانند ناخنهای زرد، سفید یا قهوهای
ناخنهای پا ممکن است در برابر عفونتهای قارچی آسیبپذیرتر باشند زیرا محیط گرم و مرطوبی که پوشیدن کفش میتواند ایجاد کند بستر خوبی برای رشد قارچ است.


پسوریازیس
پسوریازیس که ناخنها را درگیر میکند میتواند باعث ایجاد تغییراتی در ناخن شود که شامل ترک خوردن ناخن است. افراد ممکن است علائم دیگری مانند شکافتن ناخن، خرد شدن یا جدا شدن بستر ناخن را نیز تجربه کنند.
اختلال تیروئید
تیروئید مسئول حفظ متابولیسم فرد و همچنین بسیاری از عملکردهای رشد پوست، مو و ناخن است. افراد مبتلا به اختلال عملکرد تیروئید ممکن است مشکلات ناخن از جمله ناخنهای خشک، ترک خورده و شکننده را تجربه کنند.
علت و درمان شکنندگی ناخن های دست؛ جمعبندی
ناخنها به عنوان محافظ برای انگشتان دست و پا عمل میکنند. ناخنهای ترک خورده و شکننده میتوانند انجام فعالیتهای روزانه را سخت تر کنند، به خصوص اگر با دستان خود کار کنید. اگر ناخنهای شکنندگی دست و پا را تحت تاثیر قرار دهند، پزشک ممکن است به یک بیماری سیستمیک یا کمبودهای تغذیهای مشکوک شود.
خوشبختانه، نکات پیشگیرانه و خودداری از استفاده از ناخن به عنوان ابزار چند منظوره میتواند به رفع بیشتر نگرانیهای مربوط به ناخنهای شکننده کمک کند.
Leave Your Comment